Έξυπνες κινήσεις μάρκετινγκ για μικρές επιχειρήσεις

Αν θέλουμε να ορίσουμε το ιδανικό budget για έξοδα μάρκετινγκ, τότε δεν έχουμε παρά να κοιτάξουμε τι λένε οι ειδικοί στην πατρίδα της προώθησης την Αμερική.  Το ποσό που πρέπει να δαπανάτε για προωθητικές κινήσεις είναι μεταξύ του 7-8% των εσόδων.

Το συγκεκριμένο ποσοστό βέβαια συνιστάται για μια επιχείρηση η οποία έχει ένα κύκλο εργασιών και δεν είναι νεοσύστατη ή υποσύσταση σε αυτή τη περίπτωση θα πρέπει να εξετάσουμε άλλες παραμέτρους.

Υπάρχουν βέβαια πολλοί οι οποίοι θα πουν, και με το δίκιο τους, μια επιχείρηση που έχει τζίρο 100.000 θα δώσει μόνο 7.000 με 8.000 και θα έχει αποτελέσματα;

Ευθέως, ναι θα έχει, θα έχει και αν είναι ακόμα ποιο μικρό, γιατί το μάρκετινγκ δεν είναι άπαξ κινήσεις, το μάρκετινγκ είναι μαραθώνιος, θέλει υπομονή και επιμονή.

Επίσης, μην ξεχνάτε ότι τα εργαλεία πλέον είναι τόσα πολλά που ορισμένα από αυτά μπορεί ο κάθε επιχειρηματίας με καθοδήγηση από έναν σύμβουλο (οικονομικότατα) να  χειριστεί και ο ίδιος.

Αποτέλεσμα, πολλαπλές κινήσεις προώθησης με το ελάχιστο δυνατό κόστος.

Παρακάτω θα σας αναλύσω ορισμένες κινήσεις που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας ή με την βοήθεια ειδικού.  Θυμηθείτε, δεν γνωρίζετε τα πάντα, κανείς δεν γνωρίζει τα πάντα.  Για να χειριστείτε σωστά (χωρίς να πετάτε χρήματα και να σπαταλάτε το χρόνο σας χωρίς αποτέλεσμα) θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ειδικό του μάρκετινγκ.  Έτσι ώστε να σας κατευθύνει σωστά το πως να τα χειρίζεστε, ποια εργαλεία θα πάρετε και πότε πρέπει να κινήστε.

 

Εδώ είναι πέντε ιδέες για εργαλεία που θα μπορούσατε να ξεκινήσετε.

 

 

  1. Γράψτε μια ιστορία σε 25 το πολύ 30 λέξεις

Είστε ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης και φυσικά ο Νο 1 πωλητής σας οπότε, θα πρέπει να γράψετε και να μάθετε απ’ έξω τι είναι αυτό που δίνει προστιθέμενη αξία στην επιχείρησή σας.  Αυτό το πολύ μικρό κείμενο θα είναι στην ουσία η λεκτική κάρτα της επιχείρησή σας.

 

Που τι χρησιμοποιούμε;

Παντού, ακόμα και σε ένα ασανσέρ, όταν συναντάτε κάποιον και του πιάνεται την κουβέντα.  Έχετε ελάχιστα δευτερόλεπτα να του αφήσετε σοβαρές θετικές εντυπώσεις.  Θυμηθείτε η πρώτη εντύπωση είναι και η ποιο ισχυρή.

Γράψτε λοιπόν το κείμενο, μάθετέ το και κυρίως κάντε πολλές πρόβες, μην προσπαθήσετε να πείσετε τον εαυτό σας, αλλά βάλτε απέναντι τον πελάτη, ακόμα και έναν δύσκολο πελάτη, σε όλους μας έχει τύχει ένας δύσκολος πελάτης, θυμηθείτε τον και προσπαθήστε να τον πείσετε.

Στο τέλος, μην ξεχάσετε να του δώσετε την επαγγελματική κάρτα σας. Οι θετικές εντυπώσεις που έχει προσκομίσει θα οδηγήσουν τον υποψήφιο πελάτη σας, να δει την ιστοσελίδα σας ή να σας επισκεφτεί στο κατάστημα ή το γραφείο σας σε εύλογο χρονικό διάστημα.

 

 

  1. Αναπτύξτε ένα προσωπικό δίκτυο “Word of Mouth” ένα ισχυρό εργαλείο μάρκετινγκ

Η δύναμη του μάρκετινγκ από στόμα σε στόμα είναι γνωστό ότι είναι πανίσχυρη.  

Για να την ενεργοποιήσετε αξιοποιήστε υπάρχοντες πελάτες, συνεργάτες και φίλους για να σας βοηθήσουν να πείτε την ιστορία σας μέσω δικό τους παραπομπών-αναρτήσεων-συζητήσεων.

Μια τέτοια ομάδα μεταφοράς κριτικής, δημιουργεί ένα δίκτυο θετικών σχολιασμών προς την επιχείρησή σας. Πόσες φορές δεν έχετε δει μια επιχείρηση με πολλά θετικά σχόλια στο διαδίκτυο και μη, να προσελκύει το μεγαλύτερο όγκο πελατών. Προσέξτε, μόνο από σχόλια.

Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ενισχύσετε αυτό το αίσθημα εμπιστοσύνης που αποκτά κάθε νέος υποψήφιος πελάτης σας που έρχεται από αυτό το δίκτυο.  Όσο μεγαλώνει αυτό το συναίσθημα, αποδεδειγμένα γίνεται και ο ίδιος μέλος του δικτύου που λέμε.

Tip. Για να μεγαλώσετε σίγουρα το δίκτυό σας, σκεφτείτε ένα πρόγραμμα επιβράβευσης.

 

  1. Εφαρμογή καλά σχεδιασμένης στρατηγικής μάρκετινγκ για τα Social Media

Έρευνες έχουν δείξει ότι το 75 τοις εκατό των επαγγελματιών του μάρκετινγκ πιστεύουν ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυμαίνονται από «κάπως» έως «πολύ αποτελεσματικά» στην ανάπτυξη της επιχείρησής τους. Στην εποχή μας, είναι αδύνατο να αγνοήσουμε τα οφέλη που προσφέρει αυτό το κανάλι μάρκετινγκ.

Το να αναπτύξετε τη στρατηγική σας στο κανάλι αυτό (social media) είναι ομολογουμένως κάτι που θα δώσει αρκετή ώθηση στην επιχείρησή σας, αλλά, ένα μεγάλο αλλά αιωρείται πάνω από τα κεφάλια όλων.

Ερωτήματα που μπορεί να σας γεμίσουν άγχος αλλά εντέλει είναι ποιο απλά από ότι θέλετε να τα βλέπετε. Ερωτήματα όπως, ποια στρατηγική να επιλέξω; ή τι είναι αυτό που προσελκύει το κοινό; Και ακόμα, θα είναι αποδοτική η στρατηγική μου ή απλά θα «φάω τα μούτρα μου»

Εύλογα ερωτήματα για κάποιον ο οποίος τα social media τα έβλεπε μέχρι τώρα ως μέσο επικοινωνίας με φίλους και γνωστούς.

Είναι όμως τόσο δύσκολα;

Απαντώ αμέσως είναι και δεν είναι… Όχι μη σας πιάνει πανικός.  Τα social media φανταστείτε τα ως μια μεγάλη γειτονιά που έχει όλων των ειδών των ανθρώπων, είναι η γειτονιά που θα βρεις τον καλοπροαίρετο τον κακοπροαίρετο, το κοινό που τους αρέσουν τα ταξίδια ή τρώνε σε ακριβά εστιατόρια και γενικά κάθε λογής κοινό., Είπαμε μια μεγάλη γειτονιά.

Η 1η κίνηση θα πρέπει να είναι ο καταμερισμός του κοινού και η επιλογή εκείνου που ταιριάζει καλύτερα στο δικό σας προϊόν ή υπηρεσία.

Μετά θα πρέπει να αποφασίσετε πως θα τους πλησιάσετε και αφού βρείτε και αυτό θα πρέπει να δείτε το πως.  Αν αυτά σας φαίνονται κάπως ακαταλαβίστικα, τότε θα πρέπει να προσλάβετε ένα ειδικό του μάρκετινγκ για να σας δείξει τα πρώτα βήματα και να σας βοηθήσει να χαράξετε στρατηγική.

Tip: Μην φοβηθείτε το λάθος, ούτως ή άλλως από το λάθος θα αποκτήσετε πολύτιμη εμπειρία, καταγράψτε όλες σας τις κινήσεις και δοκιμάστε πράγματα.  Μην φανταστείτε ότι μόνο εσείς πειραματίζεστε.  Προσωπικά δεν ξέρω κάποιον ειδικό του μάρκετινγκ να μην πειραματίζεται.  Όλοι όσοι ασχολούμαστε με το μάρκετινγκ κάνουμε πειράματα προκειμένου να μεγιστοποιήσουμε το αποτέλεσμα.

 

Τι θα μπορούσατε να κοινοποιείται μέσα στο social media;

Δείτε μια λίστα θεμάτων που μπορεί να σας βοηθήσει.

  • Συμβουλές με εκπαιδευτικό περιεχόμενο
  • Βίντεο με νέα προϊόντα ή υπηρεσίες
  • Μια συμβουλή χρήσης
  • Μια έρευνα απήχησης ή ένα διαγωνισμό
  • Φυσικά ένα νέο προϊόν.

Το μεγάλο λάθος είναι ότι οι περισσότεροι επιχειρηματίες αναρτούν μόνο προϊόντα μην το κάνετε, χρειάζεται ποικιλία και θα μπει στην ώρα της η ανάρτηση της πώλησης

 

 

  1. Δημιουργήστε οπωσδήποτε ένα Blog

Η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών διαβάζει άρθρα που τους ενδιαφέρουν σε blogs. Είναι ειδικά θετικοί σε blogs που ενημερώνονται σε τακτική βάση και έχουν θέματα που τους τραβούν το ενδιαφέρον.

Αυτοί οι αναγνώστες αρχικά είναι οι καλύτεροι πελάτες σας στο μέλλον.  Προσοχή όμως, αυτή η δουλειά θέλει καλή έρευνα και το περιεχόμενο θα πρέπει να περιέχει λύση στο πρόβλημα του δυνητικού σας πελάτη.

Το blog είναι ένα μέσο που μπορεί να ενισχύσει την εμπιστοσύνη του πελάτη προς την επιχείρηση, το αποτέλεσμα δε του αν θα προχωρήσει σε κάποια αγορά κρίνεται ως επί το πλείστων από το πόσο ενδιαφέροντα είναι τα θέματα και πως προσκαλείται για αγορά τον χρήστη μέσω των κειμένων σας.

Tip: Μην προσπαθήσετε ποτέ να εκβιάσετε μια πώληση, είναι το μεγαλύτερο λάθος που μπορείτε να κάνετε.

 

Ανεξάρτητα από το αν παράγετε το δικό σας περιεχόμενο —ή συνεργάζεστε με μια εταιρεία μάρκετινγκ— το blogging ή το Content Marketing είναι συχνά πολύ πιο προσιτό από τις περισσότερες τακτικές διαφήμισης.

Με βάση τις τελευταίες μελέτες το blogging προσελκύει τουλάχιστον 3πλάσιους δυνητικούς πελάτες από άλλα παραδοσιακά μέσα μάρκετινγκ και στοιχίζει έως και 60% φθηνότερα από τις άλλες μορφές.

 

  1. Γίνετε ο #expert στο επάγγελμά σας

Προσπαθήστε να έρθετε σε συνεργασίες με μικρά τοπικά ή μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης και ενημερώστε τους ότι μπορείτε να τους παρέχετε άρθρα για κάποιο τομέα που εσείς γνωρίζετε τέλεια.

Είναι μια πολύ καλή περίπτωση διάχυσης του ονόματός σας στα social media με θέματα που θα παρουσιάζετε μέσω άλλων blogs.

Tip: Μην βάλετε την επιχείρησή σας, τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας, δεν είναι ανάγκη.  Οι δυνητικοί πελάτες θα έρθουν την κατάλληλη στιγμή για εσάς.  Πρώτα χτίστε το όνομά σας. Χτίστε την εμπιστοσύνη του ειδικού σε συγκεκριμένα θέματα.

Γίνοντας «γνωστός ειδικός» στον κλάδο σας, μπορεί ακόμη και να σας ζητηθεί να μιλήσετε σε εκδηλώσεις ή συνέδρια, όπου μπορείτε να συνεχίσετε να χτίζετε τη φήμη σας.

 

 

 Συμπέρασμα

Όλοι μπορούν να κάνουν πράγματα για την επιχείρησή τους.  Το Budget μπορεί να είναι χαμηλό αλλά σίγουρα θα φτάνει για να αγοράσετε συμβουλές από έναν ειδικό του μάρκετινγκ.  Όπως διαβάσατε τα περισσότερα από τα ποιο πάνω εργαλεία, θέλουν χρόνο, μεράκι και αποφασιστικότητα για να σας οδηγήσουν σε θετικά αποτελέσματα.

Σε επόμενο άρθρο θα σας αναλύσω εργαλεία αυτοματισμού τα οποία θα σας γλυτώσουν αρκετό χρόνο από τη ζωή σας.

Για όποιες απορίες θα είμαι στη διάθεσή σας προκειμένου να τις συζητήσουμε και να βρούμε κατάλληλες λύσεις.

 

Τέλος

Αναζητάτε άλλες βέλτιστες πρακτικές και συμβουλές που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της μικρής επιχείρησής σας;

 

Εγγραφείτε στο ηλεκτρονικό ενημερωτικό δελτίο της Grey & Orange συμπληρώνοντας τη φόρμα παρακάτω!

 

 

 

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

Είμαι ο Μανώλης Γιαλούρης και ασχολούμαι 30 χρόνια με την Διαφήμιση και την επικοινωνία επιχειρήσεων & προσώπων.

Γεια σας!
Είναι χαρά μας να σας γνωρίζουμε.

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε μήνα.

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Leave a Reply